Jdi na obsah Jdi na menu
 


12.9.2019

Rozhodně tedy nemohu říci, že bych byla šest let v kómatu a nic se od poslední novinky nedělo. Naopak, dělo se toho tolik, že nebyl čas psát novinky :) Takže... Přestěhovala jsem se do Ostravy a začala jsem se na profesionální úrovni věnovat tréninku a výcviku psů, a to se zaměřením se na výchovu rodinného psa a na řešení problémového chování - více najdete na mém webu www.hanabohmova.cz

Kromě toho jsem byla u založení spolku JdeTo Klub, z. s., jehož prostřednictvím propaguji canisterapii, vzdělávám a inspiruji canisterapeutické týmy a hlavně se snažím prosazovat canisterapii, která je vedena citlivě ke všem zúčastněným, tedy i ke psovi. Protože pes je partnerem, nikoliv otrokem!

A také jsem si pořídila už před dvěma lety další čivavičku Fidorku (Dafné U Růže), která kapku přerostla (5,7 kg živé váhy), takže z chovu štěňátek nic není a v nejbližších letech ani nebude. Ale za to je to raubíř, který prověřil mou pejskařskou kvalifikaci, a který umí ten život vážně rozjet :D

Takže jedeme dál a já už pokukuju po dalším štěňátku :D :D

 

5.10.2013

U nás se pořád něco nového děje, což je také důvod, proč nemám čas aktualizovat webové img_7468.jpgstránky - tyto stránky . Takže telegraficky.

 

Začátkem prázdnin Mája stihla vdechnout do čumáčku nějakou osinu, nebo kousek něčeho, což jí dráždilo a nutilo cca 14 dní pšíkat. Nechala toho až ve chvíli, kdy se dozvěděla, že další léčba už bude spočívat v tom, že jí strčíme do nosu malou videokameru a vzhledem k velikosti jejího nosíčku nebude zase až tak malá. Druhý den měla po potížích .

 

Vzápětí na to, začala kýchat, chrchlat a img_7473.jpgdávit Kamilka, takže už jsem se dostavila na veterinu s trapnými rozpaky, že budu vypadat jako přecitlivělá hysterka, která se nudí a krátkou chvíli si krátí právně návštěvami ordinací. Tento fakt podpořila skutečnost, že Kamilka se ve veterinární ordinaci tvářila prakticky zdravě a moje herecké ztvárnění jejích obtíží nevedlo ke stanovení diagnózy. Ta byla stanovena až na základě videozáznamu, který jsem cca tři dny protlačovala přes úschovnu, abych se následně dozvěděla, že to s velkou pravděpodobností nebyla osina v čumáku, ale zřejmě psinkový kašel a s touto nakažlivou chorobou (diagnózu neznaje) jsme spolu v pohodě strávili tábor MINIMAXIPES. Nutno dodat, že imunita zúčastněných psů byla výtečná, neb nikdo mi ochoření nehlásil .img_7475.jpg

 

Koncem prázdnin zesnul můj trpasličí králíček Zajda , který se rekreoval s mými rodiči na chatě. Tuto smutnou událost korunovala moje mamka nezapomenutelným komentářem: "Já nevím, na co umřel. On vypadá pořád zdravě, jenom je mrtvý." Čímž situaci značně odlehčila, protože tomu se zkrátka nešlo nezasmát.

 

Abychom si udělali radost, přibyl po prázdninách do naší zvířecí rodinky morčák Tuleň ze Zámku, familiárně dscn1024--1-.jpgzvaný "Tulík" nebo "Tulíšek". Neuvěřitelně mazlivé a sympatické morčátko - vítá mě pískáním, když jdu domů, nechá se krmit z ruky a udivuje mne neuvěřitelným množství žrádla, které každý den zkonzumuje .

 

No a naše eskapády jsme ukončili tím, že na konci prázdnin začala Kamilka kulhat na přední nožičku (sázky převažují, že jde o levou), načež jako příčina byla diagnostikována začínající artróza. Znamená to pro nás tedy definitivní konec s agility. Nicméně ještě před tím, jsme si v polovině srpna po ČIVAVA CUPu užily tak fantastický trénink pod vedením Katky Lerlové, že budeme mít dlouho na co vzpomínat. Snad to dscn1001--1-.jpgKamilka věděla, a tak mi udělala radost nadšením, rychlostí a chutí do práce, po jaké jsem celé roky toužila.

Zdá se Vám toho od června málo? Tak si k tomu připočítejte víkendový seminář o chování psů s Turid Rugass, přednáška o práci se skupinou v podání Františka Šusty, týdenní agility tábor s Luckou Šárovcovou, již zmiňovaný trénink agility s Katkou Lerlovou a moje aktivity ve psí škole (CT přednáška na Pecce, víkendovka - přípravka obedience, agility trénink na Zdobíně, osmidenní tábor MINIMAXIPES, miniagility závody ČIVAVA CUP, víkendovka - agility pro (ne)talentované a několik CT návštěv, které najdete v sekci "canisterapie a lá čivava").

A potom si zkuste stíhat psát aktualizace .

1.6.2013

Abych se nenudila, tak jsem udělala nový kabátek svým webovým stránkám. Doporučuji ke zkouknutí zejména sekci "štěňátka" - konkrétně vrh "C". Během Vánoc jsem totiž většinu novopečených páníčků donutila k vypracování slohových prací na téma "máme doma štěňátko" a v jednom případě mi dorazil úplný skvost :-D Tak přeji příjemnou zábavu.

 

26.5.2013

dscn0636.jpgPrávě jsme se vrátili z osm dní trvajícího úžasného čundru "Expedice Otava - Vltava" - určitě si přečtěte reportáž, protože to stojí za to!

 

6.5.2013

Jdu do sebe a vytvořila jsem i malou reportáž z naší moravské canisterapeutické mise, kterou jsem si vymyslela a absolvovala ji na konci dubna. Tak přeji příjemné počteníčko.

p1010124.jpg5.5.2013

Po dlouhé době se můžete začíst v sekci "aktivity" do našich dobrodružství v rámci Krakonošova dogtrekkingu, kde nám byla svěřena role trasovače, fotoreportéra a záchranné služby .

1.5.2013

Možná jste si říkali, že neaktualizuju stránky proto, že nic nedělám. Opak je ovšem pravdou, nestíhám aktualizovat stránky, protože pořád něco dělám...

p1010134.jpgNapříklad právě včera jsme se vrátily z moravské canisterapeutické mise: Pátek večer přesun do Frenštátu pod Radhoštěm. Sobota - prošly jsme povahovými testy CT psů (Kamilka i Mája již potřetí). Sobota večer - miniworkshop canisterapie alá čivava , který měl úspěch, protože jsem obdržela dvě na sobě naprosto nezávislé nabídky na spolupráci . Neděle přesun do Ostravy na soukromou lekci s etoložkou Magdalenou Šimečkovou (cvičení na odstraňování strachu a bandážování). Neděle odpoledne přesun do Vyškova u Brna. Pondělí a úterý stáž v obč. sdružení Piafa - neuvěřitelná kopa zkušeností a inspirace z canisterapie pro seniory a dlouhodobě nemocné. VÝSLEDEK: mám zase šílený množství nápadů a inspirace, takže pro mne bude zatraceně těžký sklopit ouška a jít počítat výplaty...

Jediné štěstí je, že svátek práce je takový deštivý, a tak jsem jej neoslavila prací, ale aktualizací, takže se můžete směle podívat na naši CANISTERAPEUTICKOU KRONIKU za rok 2013 a trochu jsem i vylepšila nabídku naší canisterapie alá čivava .

A abyste se nemuseli strachovat o Kamilku, tak je v naprostém pořádku - vše vyléčeno a kastrace na ní měla jen pozitivní vliv!

11.1.2013

p1010022.jpgVčera byla Kamilka vykastrována. Operace proběhla úspěšně na veterinární klinice ZOO Vet v Hradci Králové. Kamilka přišla o dělohu i vaječníky a já doufám, že tím se skončily i její úporné falešné březosti. Před operací jí byl proveden i detailní rozbor krve a vše je v pořádku a v normě. Momentálně Kamilíšek spinká a ráno si i vzala trochu pečeného kuřecího stehýnka. Jizvička je opravdu malinká a Kamilka ani nemá tendenci si ji lízat, takže se obejde bez ošklivého plastikového límce.

p1010021.jpgDost lidí se mne ptalo, proč jsem se tak náhle rozhodla pro kastraci. Věrní čtenáři těchto stránek vědí, že to nebylo náhle . Holt, čas letí a Kamilce, ač by se to nezdálo, bude za dva měsíce šest let . Pokud bych se rozhodla i příští rok mít štěňátka, muselo by to být kvůli roční přestávce až v zimě nebo na jaře 2014, a to už by Kamilce bylo sedm nebo by jí táhlo na osm. A to už je na fenečku odchovávající štěňátka požehnaný věk, zvlášť, když Kamilka dává do té drobotiny absolutně všechno a je na p1010026.jpgní vidět, jak jí to vyčerpává. Vždyť při odchovu posledních Cipísků zhubla v době maximální laktace o 600 gramů (a to jsem jí krmila 6x denně). Myslím, že to ode mne bylo správné rozhodnutí a Kamilka si bude užívat zaslouženého odpočinku matky od deseti potomků .

Bohužel v u příležitosti operace jsem jí nechala vyšetřit i moč a močový měchýř, protože asi před měsícem jednou čůrala krev. No a co myslíte... V močovém měchýři má nějaký sediment, což by být nemělo, v moči p1010025.jpghromadu cukru, nějaký epiteliální buňky a její ph je 8, ačkoliv by moč měla být kyselá. Takže teď za Kamilkou 2x denně lítám s papírky na rozbor a snažím se na ně zachytit kapičku moči, abych sledovala vývoj toho cukru a budu se modlit, aby ve výsledku šlo jen o nějaké breberky a né o problém s ledvinami .

Mája na to všechno kouká značně rozpačitě a je celá nesvá z toho, co se Kamilce stalo. Je ale nanejvíš ohleduplná a Kamilku se snaží ošetřovat olizováním očiček.


Všem našim kamarádům, příznivcům a fandům přejeme do nového roku 2013 hodně zdraví, štěstí, pohody, pevných nervů a samozřejmě i kopu senzačních príma zážitků s našimi / Vašimi čtyřnohými kamarády!

Mějte se krásně, HAF, HAF, HAF !

adsc_9460.jpg

29.12.2012

Tp1100216.jpgrošku jsem tento měsíc flákla aktualizace, ale po tom štěněcím maratonu jsem si určitě menší přestávečku zasloužila. Mimochodem, Kendíšek je již dávno u nových páníčků, takže momentálně žádná štěňátka nemáme a svoje holky prodávat nechci!   To dodávám pro úplnost, protože mi pořád někdo volá, že by chtěl klidně i dospělou čivavu... .

Při této příležitosti jsem aktualizovala štěněcí stránečku, která dostala trošku jiný kabátek, takže se obávám, že níže uvedené odkazy v novinkách již nebudou funkční. Nově musíte buď ručně přes sekci "štěňátka" v levo v menu, nebo si klikněte SEM. Doufám, že se nám zde postupně (a nejen u Cipísků) sejdou aktuální fotečky ze života Kamilčina potomstva. p1100246.jpgPrvní zprávičky včetně bohaté fotodokumentace (která se sem bohužel celá nevejde) máme od Cookie .

Jinak jsem se po zralé úvaze rozhodla, že toto již budou poslední Kamilčina štěňátka a v nejbližších dnech ji čeká kastrace. Ani Mája mít, vzhledem ke svým starostem s nožičkou, štěňátka nebude, takže další rozmnožování bude na Berušce (a na rodičích, pochopitelně).  To, kdy bude mít Beruška štěňátka, ovlivňují zapeklité makroekonomické vlivy, ve kterých se komplikovaně prolíná odchod do důchodu, celkové příjmy rodiny, postraumatický pedagogický stres, objem, kvalita a náplň volného času... Zkrátka a dobře: ROZHODUJE O TOM MAMKA .

Přidala jsem i nové fotoalbum, a to naše profesionální fotečky z října 2012. Jsou hlavně o Berušce, která vyrostla do krásy .

Aktualizovala jsem naši canisterapeutickou kroniku za rok 2012: 26 návštěv = 35 hodin canistění .

2.12.2012

p1010043.jpgTento týden se mi značně snížil počet čivav v domácnosti. Ve čtvrtek nás opustil Kryšpín a v pátek Kukí a Kačenka. Kendíšek ještě doma zůstává, protože je na páníčky strašně vybíravý. Výběrové řízení však jede na plné obrátky, takže už brzy se určitě se ten pravý s pěti "P" najde.

Jelikož i tento týden se více méně točil kolem štěnítek, nemůže pochopitelně chybět štěněcí aktualizace.

Kačenka dostala na cestu i moc slušivý postroječek, což můžete na fotce obdivovat . Také jsem aktualizovala svoukutilskou stránečku. Mám totiž nové stužky a kolem Vánoc zřejmě i kapičku volného času na šití .

25.11.2012

adsc_2199.jpgCo asi tak myslíte, že jsem sepsala u příležitosti osmého týdne života našich Cipísků? No přeci štěněcí aktualizaci . Kromě toho jsme byli i ve fotoateliéru, takže se můžete pokochat nádhernými profesionálními fotečkami.

12.11.12

Na štěněcí stránečku bylo přidáno video

p1010024.jpg11.11.2012

Štěníkům je šest týdnů, a to se pochopitelně nemohlo odejít bez aktualizace štěněcí stránečky. Své páníčky už si našla Kačenka i Kryšpín, takže už hledáme páníčky jen pro Kukí a Kendíka!

3.11.2012

Týden utekl jako voda, takže jsem pochopitelně mákla na dalších štěněcích aktualitkách .

31.10.2012p1010008.jpg

Našim mimískům dorazily kilové pytle štěněcích granulek, které dostanou na cestu k novým páníčkům. Výběrové řízení na páníčky stále probíhá!

28.10.2012

Na štěněcí stránečku bylo přidáno VIDEO!

27.10.2012

Cipískům je jeden měsíc a takové výročí si určitě zaslouží štěněcí aktualizaci .

22.10.2012

dsc_4091.jpgO víkendu jsem si si Májou užila vynikající seminář s Pavlou Klučkovou na téma "Hry pro lepší přivolání, drive a sebekontrolu pro začátečníky a pokročilé". Zase jeden povedený pořadatelský počin .

Jinak se vše pochopitelně točí kolem našich Cipísků. Co je nového, se dozvíte na speciální stránečce.

13.10.2012

A máme tu sobotu. Zítra bude našim mimískům čtrnáct dní, a tak jsem přidala další štěněcí zpravodajství. Všechno je OK, rosteme, rozkoukáváme se, batolíme a pištíme  a mordujeme Kamilku .

Tyto stránky ale nejsou jen a jen o Cipíscích, i když to je pochopitelně aktualita číslo jedna. Během týdenního hlídání Berušky (rodiče byli na dovolené) jsem jí nechala udělat i několik profi foteček a jednu tu teď na ochutnání zveřejním. Na ostatní si budete muset ještě počkat. Takže se právě můžete pokochat tím, jak nám Beruška za rok vyrostla: ze štěnítka po čivaví slečnu.adsc_0102.jpgadsc_9287.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.10.2012

p1010162.jpgNašim štěnítkům už je týden! Na čase, přidělit jim nějaká jména. Takže kdo je zvědavý na Cookie, Crispyho, Candyho a Catkin, nechť si klikne na štěněcí stránečku .

A je to i s videem! 

 

 

 

p1010014.jpg30.9.2012

 MÁME ŠTĚŇÁTKA 

Dnes ráno se Kamilka stala již potřetí maminkou a přivedla na svět dva čivaví kluky a dvě čivavý slečny. Více informací najdete pochopitelně na štěněcích stránečce.

Hledáme jim jména, takže můžete vesele navrhovat a vymýšlet. No a pochopitelně je na čase, vrhnout se i na hledání nějakých suprových a milujících páníčků.

17.9.2012

dsca_0032.jpgAktualizována byla sekce ŠTĚŇÁTKA . Ne, nelekejte se, ještě se nenarodila, to jen Kamilka pučmelounovatí a i to je třeba "reportérsky" zachytit.

Postupně, leč spěch se nevyplácí a práce kvapná, málo platná, napravuji své aktualizační restíky. A tak až nyní se můžete ponořit do pořadatelských strastí a radostí TÁBORA MINIMAXIPES speciál 2012, nebo do letního obedience trénování alá čivavy.

Nezapomenutelným zážitkem byl i srpnový výlet do skal s Káťou. V červenci se Kamilka šla proskočit na agility závody OPSION. A Mája super výkonem v závodě obedience začátečníků při mistrovství border kolií 15.9.2012 zakončila naši "odfláknutou" letošní závodní sezónu.

2.9.2012

Dnes doznaly moje webové stránky podstatnější aktualizace. Ono to totiž do značné míry může vypadat tak, že se dost flákáme, ale pravdou je, že to jen já flákám aktualizace . Prázdniny byly nabyté činností! No posuďte:dsc_9754.jpg

  • Kamilka čeká štěňátka!!! A to s taťkou Heriontem od Vilzonky
  • Beruška už je chovná holka!
  • Přežily jsme dvě výstavy v Mladé Boleslavi.
  • ČIVAVA CUP 2012 se vydařil na jedničku s hvězdičkou
  • Mája se stále léčí. To už není pravda tak veselé, protože na posledním rentgenu jsme p1010108.jpgobjevili, že má ulomený výběžek jednoho z obratlů a opět se vracíme k nemilému podezření, že potíže se schopností pokrčit nožičku budou asi způsobeny porušením nervu. Páteř je v pořádku, ale bude to někde na cestě. Každopádně cvičíme, pícháme do Májínka jak do jehelníčku kolagenové injekce, provozujeme magnetoterapii a malé zlepšení je vidět. Že by to ale někdy vypadalo jako dřív... taková naděje mne už pomalu opouští .
  • p101028.jpgAbych se nenudila a nepodléhala trudnomyslnosti, šiju po večerech jako vzteklá plyšové hračky (permanentně vyprodané) a postroje, vodítka a obojky.

 

 

6.8.2012

dsc_7711.jpgMožná vám přijde divné, proč je mne letos tak těžké potkat na závodech. To víte... fyzioterapeutíme . Jaká je to štrapáce s Májinčinou rekonvalescencí si můžete přečíst v rozsáhlém článku (v aktivitách). Nicméně vedlejším efektem je, že se v této problematice už celkem obstojně vyznám, takže se nemusíte bát ke mě přijít na případné semináře na téma dog fitness .

 

17.7.2012

Až jsem se lekla, když jsem se podívala na datum poslední aktualizace . Zmátožila jsem se tedy a "spíchla" krátkou informaci o naší účasti na semináři s ruskou instruktorkou obedience Varvarou Bolshakovou v červnu v Tanvaldu.  Lepší něco než nic.

p1010003.jpgMinulý týden ve středu 12.7.2012 po poledni odešel na věčnost zcela nečekaně myšák Eda. Zřejmě infrakt - už měl na to věk . Pohřeb se konal záhy v teráriu s hady (budiž mu hadí žaludek lehký). Myslím, že měl prima život, který nepostrádal dobrodružství ani rodinné štěstí, protože bylo zjištěno, že Mamina i jeho dcera (tak trochu incest) jsou "v tom" . Dokonce Dceruška dnes porodila 13 malých myšátek a Mamina je teď už širší než delší, takže to na sebe také nedá dlouho čekat. To se Žížalky pomějí .

Mimochodem spermoňci jsou aktuálně úplně vyprodáni a vřele doufám, že stihnu nějaké spíchnout na tábor. Za to postupně realizuji zakázkovou výrobu postrojků, obojků a vodítek:p10100j03.jpg

p101k0025.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.5.2012

Na skladě je zbrusu nová smečka výjimečně povedených spermoňků!

27.5.2012

p1010148.jpgA je to za námi. Další jarní čundr a s ním i 125 jarních kilometrů. Počasí nám vyšlo skvostně, během týdne jsem nezapnula mobil a zážitků mám na roky. Kdo je zvědav, nechť si to přečte v rozsáhlé reportáži: NAHORU - DOLŮ - SEM TAM SKÁLY.

 

19.5.2012

Nudíte se? Já tedy ne. Když už nejsem někde na akci, venku na vycházce, na vodě, nebo se nehmoždím u šicího stroje, tak aktualizuju stránky. Jen by mne zajímalo, kdy se dostanu k nabarvení keramické čivavy na ČIVAVA CUP  a vyrazím na ryby.

Tak si to koukejte alespoň přečíst, ať se s tím nepíšu zbytečně :

Určitě vás zajímá i jak je na tom Mája s nožičkou. Už jsou to tři měsíce po operaci a byly jsme 206.jpgtedy na poslední kontrole. Nožička byla zkoumána ze všech úhlů, zrentgenována, prohmatána, zohýbána a dle všeho je naprosto v pořádku. Čéška drží na svém místě. Přesto si na ní Mája stále ulevuje a ve vyšším porostu poskakuje po třech. Minulou sobotu jsem s ní byla i za chiropraktikem, který jí trošku srovnal zkroucenou páteř po tom jednostranném zatěžování. Zatím to vypadá, že Mája zkrátka simuluje a nožku se bojí používat. Takže doma trénujeme přecházení přes kavalety, cvičíme na míčích, zvedáme střídavě zadní nožičky a občas jí musím i zdravou nožičku ovázat a strčit jí tam kamínek, abych jí chůzi po ní znepříjemnila. Snad se postupně zase naučí chodit normálně.

Nemějte ale obavy, že by to Mája nějak řešila. Lítá jako čamrda. To jen já se na tu její mechaniku pohybu nemůžu dívat . Od veterináře máme povolenu 90% zátěž (v překladu cca 10 km denně). Takže jsem právě vymyslela jak si přivázat na 17 kg těžký batoh psí taštičku a hurá na čundr.

A jestli se ptáte, jak se ke všemu postavili majitelé psa, který Máju napadnul? Tak, že vůbec neragují, natož aby se omluvili. Dávám to právníkovi i za tu cenu, že vypláznu další tisíce, aby jim alespoň otravoval život.

18.5.2012

p1010065.jpgDřela jsem na tom do čtyř do rána, ale od této chvíle se můžete kochat mými výtvory jakožto kutila čivavologa  nejen na facebooku, ale i zde na mých stránkách. A vo co de? No jde o to, že jakožto osoba s workoholickými a uměleckými sklony prostě nevydržím nic nedělat, a tak ještě po večerech sedím u šicího stroje a řádím při výrobě psích hraček, vodítek, obojků a postrojů. Neváhejte a jukněte se. Jelikož bych brzy zahynula pod haldami svých výrobků, jsou pochopitelně na prodej a je možné si objednat i výrobeček na míru .

maja-a-krouzek.jpg7.5.2012

Opět jsem se trochu pochlapila, takže si můžete přečíst reportáže z Kamilčina agility tréninku s Radovanem Liškou (15.4.2012) a o víkendovém semináři s Katkou Lerlovou (21.-22.4.2012), který byl pod mou pořadatelskou taktovkou.

Na světe je konečně i naše CANISTERAPEUTICKÁ KRONIKA 2012. Neulejváme se!

2.5.2012

ob_dvur_7__-_8__4__12_208-1280.jpgPomalu ale jistě doháním aktualizace. Aneb, když je nám vedro, vzpomínejme na chvíle, kdy nám byla zima a hned to bude lepší. Za tímto účelem doporučuji k přečtení reportáž o Jarním obedience víkendu ve Dvoře Králové n. L. 7.-8.4.2012.

A dobrá zpráva:

JSEM OFICIÁLNÍM INSTRUKTOREM OBEDIENCE

28.3.2012

Tedy řeknu vám, už bych to těšení se na jaro během nerudných zimních měsíců měla omezit. Já si toho vždycky naplánuju tolik, že potom lítám jako hadr na koštěti a následně únavou sotva lezu. No posuďte sami - čtyři víkendy po sobě samé semináře, a to si dovolím dodat, že k tomu patří i ponocování při plodných diskusích a následné brzké vstávání. Buď to sama organizuju, nebo alespoň cestuju do Prahy.  Ale co bych v rámci celoživotního vzdělávání pro sebe a své čivavky neudělala:

022.jpgUrčitě jste také zvědaví na to, jak se daří Májínkovi. Tak právě jsem se vrátila z další kontroly u veterináře a postarala jsem se jim tam evidentně o zábavu Při poslední kontrole v únoru se pan doktor vyjádřil, že již můžeme s Májou chodit na běžné vycházky. Dnes jsem se zeptala, jestli už si můžeme dovolit více, protože jsme se shodli na tom, že Mája chodí už pěkně, krásně se jí nožička zlepšuje a potřebovala by jí víc nasvalit. Pan doktor že né, že pořád 039.jpgjen ty běžné vycházky ještě tak dva měsíce a ještě ne žádnou sportovní zátěž. Z dalšího rozhovoru ovšem vyplynulo, že je v mém případě nutné blíže specifikovat "běžnou" vycházku, protože pan doktor pak chodil od jednoho k druhému a jako humornou vložku jim sděloval, že existují běžné vycházky o délce 5 km a za sportovní zátěž někteří považují až trasy nad 25 km... Všichni se tomu chechtali... Takže kdyby vás to zajímalo, "veterinární běžná vycházka" je max. 2 km .

dsc_0975.jpgNo nic... Holt si příště musím vždycky nechat přečíst § 1 - výklad pojmů. Protože kromě  občasného prospěšného balancování na čočce a míčích a kromě plavání ve vaně, chodíme totiž skoro každý den na ty moje "běžné" vycházky a o víkendu si to proložíme něčím zajímavějším, jako je kupříkladu trasování Krakonošova dogtrekkingu, nebo odskočením si na oběd do Kuksu. Musím se však hájit tím, že já vždy nesla klokanku a Mája si po část cesty hověla.

S Kamilkou zase pro změnu celý měsíc mávala falešná březost, takže úspěšně odchovala další vrch plyšáků. Právě jsem v boudě našla i houbičku na nádobí...  Holt to nemám jednoduchý.dsc_1041.jpg

Neulejváme se ani na poli canisterapeutickém, ačkoliv jsem naše aktivity osekala na kost a jezdíme pouze k našim dlouhodobým klientům, kde vím, do čeho lezu a kde si bez problémů ohlídám, aby tam Mája nevyváděla (a s Májou nebyly vyváděny) žádné nepředloženosti. Nechat ji doma, na to fakt nemám srdce. Jedinou výjimku jsem udělala na úpěnlivé přání kamarádky Katky v případě Domova důchodů ve Dvoře Králové n. L., kde ovšem byla jako výpomoc povolána Beruška. A pak jsme ještě vyjeli na návštěvu za babičkou do Domova pro seniory ve Mšeně, kde se to bez vystoupení také neobešlo. Tady se dokonce zapojila celá rodina tj. taťka s Beruškou i teta s Beníkem a přesto jsem měla pocit, že těch zvířat máme na takové akce ještě málo .

13.2.2012

p1010002.jpgMohlo by se zdát, že co je Májínek invalidní, tak si válíme šunčičky doma a brečíme do polštárů, co jsme všechno mohli podnikat. Ač je to tak trochu pravda, zase tak úplně neleníme. Jen co za ročními uzávěrkami zaklapl poslední šanon, vyrazily jsme na besedu o psích sportech do knihovny a na workshop na téma "hry se psy a ruční práce v kynologii".

Bylo to ale v celku stresujících čtrnáct dní. Stav Májínčiny nožičky se nezlepšil, takže 10. února šla na operaci do www.zoovet.cz, kde se jí ujal MVDr. Bartoš. Vydlabali jí tam nové místečko pro p1010007.jpgčéšku, přitáhli ze shora šlachu, aby neměla kam "utéct" a ještě jí na dolní kostičce přemístili kus kosti s úponem šlachy, aby byla v lepším úhlu. No zkrátka, rozvrtané to má slušně a na rentgenu svítí hřebíček v nožičce. První noc po operaci celou prokňůčela (já probděla), ale asi v pět ráno konečně usnula a od té chvíle už to bylo dobré.

Dnes jsem jí sundala obvazy a aktuálně řeším problém, jak to udělat, aby si tu ránu se stehy nelízala, poněvadž "satelit" na hlavičce jí v této činnosti vůbec nepřekáží .

30.1.2012

p1010002.jpgTak jsme se právě vrátily z veterinární ordinace a nemáme žádné dobré zprávy. Mája má na levé nožičce vlivem úrazu čéšku úplně mimo = luxace stupeň 4. Kromě toho jí bolí, pokud se jí s tlapičkou kroutí (asi to budou natažené svaly a vazy). Zrentgenovali jí kyčličky, ale ty jsou naštěstí v pořádku. Každopádně už teď po nějakých deseti dnech je vidět, jak je levá zadní méně nasvalená. Takže jsme dostaly na 14 dní prášky na bolest a po nich se bude rozhodovat, zda půjde s tou čéškou na operaci (což je velice pravděpodobné). Že rizika operace na tak malé nožičce nejsou malá, nemusím asi rozebírat. Momentálně to však vypadá, že na kariéru v tanci se psem můžeme zapomenout .

28.1.2012

p1010019.jpgAsi proto, že Májínka pořád strašně kulhá a skoro vůbec nepřenáší váhu na levou zadní tlapičku (v pondělí razíme na veterinu), nevěnovala jsem dnešní po dlouhé době volný den dlouhé psí vycházce, ale zřejmě v pominutí smyslů jsem sepsala, jaký je vlastně život s čivavama. Původně jsem si říkala, že to mám za dvě hodinky hotové, ale nakonec z toho byl celý den. Snad se mi to povedlo a patříte-li mezi šťastné majitele čivavy, tak se v tom poznáte. Jinak pochopitelně očekávám, že doplníte tento článeček svými vlastními postřehy .

19.1.2012

p1010045.jpgMájínek už je z veterinární kliniky doma a mě spadl kámen ze srdce (částečně i proto, že jsme bez nehody projely sněhovou kalamitou tam i zpět). Pan doktor měl z Máji radost, protože se nezvětšily otoky, žádné krvácení do bříška se nepotvrdilo, kloubečky jsou tam, kde mají být. Jen nám zůstaly modřiny od zubů na bříšku a Mája nemůže došlapovat na levou zadní, kterou používá opravdu jen sporadicky. Ale snad by tam něměla mít nic potrhaného a časem by se to mělo zlepšit. Když si vezmu, jak s ní ten bafan házel ze strany na stranu - doslova zázrak! Veterinární kliniku ZOO vet musím tímto pochválit za příkladnou péči a za pochopení, které se mnou měli, když na mne dolehl šok a zkrápěla jsem jim tam vyšetřovací stůl slzami...

Hlavní ale je, že je Mája v náladě , s chutí baští , chce se mazlit , vrtí ocáskem  a snad by p1010035.jpgsi i hrála, kdybych nešílela, jak jí při chůzi pokaždé zradí nožička a táhne ji za sebou.

Děkuji moc všem, kdo nám drželi palce a za morální podporu! Zároveň se omlouvám, že jsem dnes nezvedala telefony, protože jsem buď řídila do Hradce, byla na veterině, uklidňovala si nervy u Blanky, nebo řídila z Hradce, eventuelně měla doma návštěvu rodiny, či (což hodlám udělat právě teď) jsem padla za vlast. Naspala jsem totiž jen čtyři hodiny, dopoledne protrpěla u zubaře a mám toho dost .

18.1.2012

Dnes mám bohužel smutnou zprávu. Máju na vycházce asi tak ve dvě hodiny odpoledne pokousal pes - fena křížence německého ovčáka a berňáka . Je myslím zřejmé, že boj minimálně 40 kg proti 2 kg byl značně unfér!!!!

Co se stalo: Jdu na vycházku nahoru směrem na "Borovičky" k novému rybníčku a loukám u Labe (místní to myslím poznají). Procházím s holkama na volno malým lesíkem na kopečku a merčím, že na louce pod námi (300 - 400 metrů daleko) stojí lidé a kolem pobíhají psi. Holky je pochopitelně zmerčily začaly štěkotem hlásit. Provedly jsme ukázkové přivolání a připoutání na vodítko. A jelikož psi byli daleko a nejevili o nás zájem, jala jsem se trénovat oční kontakt a nevšímání si psů (na vodítkách). Když tu slyším známý řev (zřejmě psího jména) následovaný "ke měěěě" a bylo mi jasné, že u druhé strany se přivolání konat nebude. Právě naopak. Proti nám běží do kopečku po cestě dva psi - bílý německý ovčák a černý macatý pes.  Černý macatý pes je mi dobře znám - jedná se o cca tříletou fenku křížence německého ovčáka a berňáka, jejímiž vlastníky je mým odhadem asi tak pětasedmdesátiletý manželský pár. Fenka jim pravidelně utíká ze zahrady a lítá po okolí (klidně i 3 km od domova).  Jelikož mezi mými čivavami a tímto psem zatím nikdy nedošlo ke konfliktu, zaměřila jsem se na bílého včáka, kterého jsem neznala. A to byla osudová chyba .

Postavila jsem se klidně proti běžícím psům, čivavy za mnou (stále na vodítku) a plavně jsem hmátla po obojku přiběhnuvšího ovčáka a udržovala ho v dostatečné vzdálenosti od čivav. Černá fena však si šla holky očuchat a ty se cítily na vodítkách v nevýhodě a se staženými ohony couvaly. Pustila jsem vodítka, aby měly možnost útěku. Kamilka zdrhla a Mája si začala v podřízené póze lehat na záda. Černá fena se nechovala agresivně, ale jelikož to vypadalo, že nemá obojek a na druhé ruce jsem jistila bílou ovčandu, neměla jsem možnost zasáhnout. Máje se to nelíbilo a s pištěním a se staženým ocáskem začala prchat, protože fenka se do ní jala šťouchat čumákem a tlapama. Černá ji dvěma skoky dohonila a okamžitě nahrnula tlamou pod hruď a začala ji valchovat. Pouštím ovčáka a vrhám se na ni. Skočila jsem jí na záda a chytla kůži na krku. Zjistila jsem, že má obojek a chňapla jsem po něm a táhla nahoru. Než to ale začalo mít efekt (tedy než jsem zjistila, že má obojek a chytla ho) zakousla se Máje někde u zadní nohy a začal s ní mávat jako s kusem hadru. Zařvala jsem něco jako "ty hajzle..." a začala jsem fenu škrtit a odtahovat, až ji pustila. Okamžitě se mi snažila vyvlíknout a pokračovat v tom, takže jsme se tam celkem hodnou chvíli váleli po zemi (já rozhodnutá nepustit obojek za žádnou cenu), než se mi podařilo získat stabilitu. Mája poloseděla, pololežela na zemi a šíleně řvala. Kamilka postávala vyjeveně opodál. Bílý ovčák byl zřejmě mezitím přivolán, protože když jsem se ohlédla, jako jestli už se na zápasiště laskavě dostaví majitelé, tak jsem viděla, že ho má pán na vodítku a vše z bezpečné vzdálosti sleduje. Oba senioři, jimž patřil agresor, se pomalinku belhali ke mě na výzvu (asi jsem řvala něco, jako půjde si už doprdele někdo pro toho psa?). Evidentně nebyli schopni si svého psa zvládnout . Já se soustředila na Máju, takže ani nevím, kdo si toho psa ode mne nakonec vzal, ale zřejmě to byl ten pán s ovčákem.

Vrhla jsem se k Máje. Nastěstí nekrvácela, ale nemohla se postavit na levou zadní a řvala a řvala. Začala jsem ji utěžovat a chladila jsem si žáhu na majitelých černé feny, že už jsem jim nejmíň 2x říkala, že ji nemají nechat volně pobíhat. Bylo mi sděleno, že to ještě nikdy neudělala a pak něco v tom smyslu, že to vyprovokovali ti moji malí.... Adrenalin mi stříkal ušima! Grrr.... Já měla psy pod kontrolou na vodítku!!!! Bohužel... Nezdržovala jsem se, přitulila jsem si Máju na tělo pod bundou, vzala Kamilku na vodítku a letěla jsem domů. Během následujících 40 minut jsem byla na veterině ZOO Vet v Hradci Králové, kde mne již čekali. Provedli sono bříška a rentgen. Naštěstí to vypadá, že nemá žádné vnitřní zranění a nic zlomeného, ale má silně pohmožděnou levou zadní a modřinu přes celé bříško. Nechali si ji tam na pozorování . Držte nám palce, ať všechno dobře dopadne.

A já si jdu zítra koupit pepřový sprej, protože to bude asi jediná účinná obrana.

30.12.2011

p1010135.jpgMusím konstatovat, že trpím značně pokročilou formou zimního spánku. Sice mám teď poslední týden v roce dovolenou a týden před tím, jsem se také nepředřela, ale absolutně nic nestíhám. Spím totiž v průměru 12 hodin denně a co chvíli se nachytám, že jen tak sedím a čučím (odborně se tomu říká, že "koukám do blba"). Jistě uznáte, že je za těchto okolností ode mne více než obětavé, že jsem se vrhla na aktualizaci, která je již potřeba jako sůl. Velice se totiž mezi mými kamarády šíří zvědavost a pořád mi kladou otázky tipu, jaké bylo to školení instruktorů a co říkám na Martinu Klimešovou. Takže teď už si to konečně můžete přečíst.

Školení instruktorů, aneb jak jsem se stala instruktorem dogdance III. třídy

Seminář o pozitivní motivaci, aneb jak jsem zjistila, že vím, že nic nevím

p1010091.jpgSice to tady na těchto stránkách může vypadat, že jsme úplně zanevřely na agility, ale tak to určitě není. Kupříkladu 6. listopadu 2011 jsem udělala radost Kamilce a vyvezla jí do Opatovic nad Labem na intenzivku pod vedením Báry Lerlové. A Kamilka udělala radost mě. Běhala jako o život a dokonce se nechala přesvědčit i na samostatnou práci na překážkách. Myslím, že přístí rok si rekreačně na nějaký ten závod (nebo spíše dvojzkoušky) vyrazíme zařádit .

p1010125.jpgJe pravdou, že jsem původně plánovala, že bychom někdy v tuto dobu měli další štěňátka, jejichž mamkou by byla Mája. Mája se však nějak doftípila mých úmyslů a zahájila hárací stávku.  Tuto stávku ukončila až na štědrý den, kdy zcela správně dospěla k názoru, že je to již dostatečně pozdě na to, abych jí se štěníky otravovala. Ti by se totiž narodili začátkem března a doma by mi okupovali domácnost až do půlky května a to je přesně ta doba, kdy už máme úplně jiné - jarní - plány.  Z těchto důvodů se tedy štěněcí plány (pro Kamilku i pro Máju) odsouvají na přelom roku 2012/2013.

p1010120.jpgp1010132.jpg

 I přes onen zimní spánek jsem ale zjistila, že zase tak beznadějně jsem se neulejvala. Jelikož v naší rodině má skoro každý psa, sestávaly se vánoční dárky převážně z psích potřeb: z několika desítek originálních psích hraček, z obstojné kolekce psích oblečků a nechyběly ani dobrůtky. To ovšem vyžadovalo, aby se má domácnost proměnila na mnoho dní na krejčovskou dílnu. Výsledek však myslím stál za to .

Jo a abych nezapomněla - VŠE NEJLEPŠÍ DO NOVÉHO ROKU 2012!!!

13.11.2011

p1010031.jpgSice to není přímo o čivavách, ale myslím, že dobrodružstvím na koních nepohrdnete. Ostatně tyto stránky jsou spíše takovou kronikou mé osoby a jejích zvířátek. Takže tématicky to sem nakonec docela zapadá .

Jo a týden na to si v neděli čivavky moje chlupatý užily trénink agility s Bárou Lerlovou v Opatovicích. A světě div se - mám geniální psy, protože naposledy překážky viděly snad někdy v březnu a ony to nezapomněly .

18.10.2011

p1010048.jpgDnes jsem věnovala čtyři hodiny tomu, abych tady udělala kapku pořádek. Vymazala jsem staré fotogalerie z roku 2008, udělala Berušce speciální stránečku, zaktualizovala stránky o naší canisterapii a dala do pořádku spoustu drobností, které mne dráždily, ale vy si jich ani nevšimnete .

Taky už konečně mám nějaké aktuální fotky Berušky, a to díky tomu, že jsem ji v pondělí měla na hlídání. Chcete-li se vyděsit (teď mám na mysli čivaváře), tak Beruška má už 1,6 kg. No tě pic!

16.10.2011

304049_160081904078675_100002305984740_300505_915540404_n.jpgPo delší době je tu další aktualizace. Zejména na přání Katky (která se doslova zamilovala do Bondíka) jsem musela přidat novinky ze života našich štěníků v nových domovech. Jsou to tedy hlavně novinky o Bondíkovi, jelikož u Berušky zatím marně tahám z rodičů fotky a páníčkům od Bafínka jsem napsala majlík "jak se má" teprve dnes večer (nemůžu je pořád otravovat, že ).

Musím se s Vámi podělit i o zážitky ze skokové gymnastiky s Katkou Lerlovou. Mimochodem, už se nemůžu dočkat toho, až ji k nám znovu na seminář na jaře pozvu, protože to bylo opravdu velmi inspirativní!

Hned po prázdninách jsme skočily rovnýma nohama do provozování naší canisterapie a mám stále dojem, že i kdybych měla čivavek milion, bylo by to málo. Vytížené jsme tedy až až . Ale praxe není vše, takže v říjnu jsem absolvovala canisterapeutický seminář sdružení Piafa za účelem rozšíření obzorů a toto mrazivé nedělní ráno Kamilka i Mája opakovaně úspěšně složily povahové testy canisterapeutických psů.

12.9.2011

291921_1999246381832_1263697851_31819986_7276544_n.jpgTak... a všichni "Bobíci" už jsou vyexpedovaní do nových domovů. Že to ale byl šupec . Kapku jsem tedy musela zaktualizovat štěněcí stránečku, kde najdete zprávičky z jejich nových domovů. Já osobně se při jejich čtení či poslouchání krásně bavím .

A máme tu také rozsáhlejší aktualizaci. Sepsala jsem reportáž ze Speciálního závodu pro začátečníky v obedience ve Dvoře Králové n. L. a dokonce i ze Závodu malých plemen v ZKO Česká Skalice - Spyta.

4.9.2011

Novinkou je, že štěníci se nám pomalu ale jistě rozchází do svých domovů, takže jsem vytvořila jednu z posledních štěněcích aktualizací. Ale aby mi to nebylo tak líto, navštívili jsme i fotoateliér a nechali si udělat pár profesionálních snímečků .

V sobotu se Mája zúčastnila speciálního závodu začátečníků při Mistrovství ČR border colií a VYHRÁLA ! Reportáž sice teprve připravuji, ale už teď se můžeme pochlubit další výbornou známkou a 260 bodíky.

29.8.2011

Další aktualizace na světě. Minulý horký týden jsem se plánovaně poflakovala bez internetu a válela se u bazénku na dece. Přesto je zajímavé, že se mi toho nakupilo tolik k aktualizování :

  1. štěněcí aktualizace kapku přerostlých "Bobíků"
  2. nové fotečky a povídání o Alfínkovi z našeho prvního vrhu
  3. povídání o tom, jak jsme dopadly na výstavě v Mladé Boleslavi

21.8.2011

image0046.jpgPoslední dobou tak trochu zanedbávám aktualizace našich běžných aktivit, a tak tentokrát jsem šla kapku do sebe, i když ještě to není všechno. Můžete si tedy prostudovat (a doufám, že se i pobavit) reportáže z letního tábora MINIMAXIPES, z naší reprezentace na závodech obedience v Úhonicích u Prahy, z bezva výletu do vojenské pevnosti Stachelberg a ještě teplá je reportáž ze zákulisí pořádání ČIVAVA CUPu 2011.

Ani obdivovatelé našich štěníků nezůstanou "o hladu" a mohou si vychutnat další aktualizaci.

 

 

 

 15.8.2011

p1010021.jpgCo by u nás asi tak mohlo být za novinky. No to byste prostě neuhádli... no přeci štěněcí novinky!!!

Kromě toho jsem s Májou jela v sobotu na závody obedience do Úhonic u Prahy. To, že jsem se sem přihlásila, se stalo asi v jednom z mých méně duchapřítomných okamžiků. Tři hodiny jízdy tam, tři hodiny zpět a mezi tím pokus o cvičení s né zrovna nadšenou čivavou, protože bylo vlhko po deštíku a brzy ráno . Výsledkem bylo poněkud ostudných 200,5 bodu a 6. místo. Video i rozsáhlejší reportáž určitě bude, ale až se zmátožím po dovolené .

8.8.2011

Našim mimískům je pět týdnů a můžete se kochat další aktualizací jejich štěněcí stránečky.

2.8.2011

Štěněcí vysílání obnoveno!!!  Ke shlédnutí jsou dvě videa ze 4. týdne našich štěníků, a to prostě musíte vidět!!!

31.7.2011

dsc_0470.jpgNaši štěníci dnes oslavili první měsíc života, což se pochopitelně nemohlo obejít bez aktualizace.

Fotečky z rukou Heleny Hudečkové jsou doslova k sežrání .

Moji rodiče se hned po návratu z dovolené na ně také přišli podívat a už jsou hooodně nahlodaní, aby si fenečku nechali . Každopádně mi však zase svěřili kameru, takže video určitě bude - tedy pokud se mnou bude spolupracovat můj zastaralý a pomalý počitač.

22.7.2011

Další štěněcí aktualitky jsou připraveny!

18.7.2011

Na štěněcí stránečku bylo přidáno video ze života našich Bobíků !

17.7.2011

pict0220.jpgMája získala VÝBORNOU známku bez pořadí na Národní výstavě v Mladé Boleslavi a moc pěkný posudek. Článeček na toto téma už je hotov. Požádala sem o vyfocení pana Zedníka, takže máme i nějaký ten snímeček .

Jeden zářez na pažbě tedy máme. Ještě vydržet výstavu na konci srpna (doufejme, že se stejným výsledkem) a Mája bude chovná čivava .

 

16.7.2011

p1010143.jpgVčera se Mája tak trochu neplánovaně zúčastnila táborového závodu obedience v Záměli. Potřebujeme trénovat v cizím prostředí, takže jsme si nemohly nechat ujít tuto příležitost. Jak jsme dopadly, se můžete dočíst v reportáži.

Na světě jsou pochopitelně i novinky o našich štěnících, kteří zítra oslaví 14 dní na světě . Hledáme těm našim švitorkám páníčky - čím aktivnější, tím lepší, takže neváhejte a navštivte štěněcí stránečku.

13.7.2011

Možná se divíte, proč se najednou tak roztrhl pytel s videem. Ale jiště uznáte, že by byl hřích nevyužít toho, že mi rodiče půjčili videokameru. Kromě toho, tento stav nebude trvat dlouho, protože už v sobotu ji musím vrátit . Neváhala jsem tedy, využila situace a natočila jsem Máju, jak se učí stopovat. Jsem v tomto oboru amatér, ale mám pocit, že po roce zmatků a nepovedených pokusů už jsme se konečně chytly . No... posuďte sami a máte-li odbornou radu, tak s ní na nás rozhodně nešetřete!

12.7.2011

Bylo to časově náročné, ale nakonec se operace zdařila. Na štěněcí stránečku bylo přidáno video z prvního týdne života našich "Bobíků" .

A jelikož jsem dostala do ruky videokameru (půjčeno od rodičů), tak jsem ji pochopitelně zamířila i na další místa - nejen na štěníky. Pro legraci se tak můžete pobavit nad tím, jaký zvěřinec mám doma a co všecho taková všetečná čivava Mája vyvádí .

10.7.2011

p7054170.jpgMáme novinky - naši štěníci už dostali jména: Berry Berenika, Baff Baffin a Bondy Bondydoo . Aktualizována pochopitelně byla extra štěněcí stránečka. A chystá se také video!

Mája nese narození sourozenců srdnatě. I když jí přijde trošku nespravedlivé, že teď na ni nemám tolik času a hlavně, že Kamilce se podstrojuje a ona musí baštit ty "odporné" granule . Ale holt to jinak nejde, protože potom by jí tak nechutnalo při cvičení. Občas si totiž vyrazíme na stopy a potrénujeme poslušnost.

Naše králice Šedy už se za ten skoro měsíc, co je u nás, moc pěkně ochočila. Nechá se ulovit, chovat a snáší i postroj. Byla s ním dokonce i venku. Pokud jde o skákání, tak jí baví vyskočit 70 cm na postel, ale skokovou překážku o výšce 10 cm srdnatě ignoruje... Ale bude jí to prd platné, protože v červenci už má zamluvený první trénink králičího hopu .

3.7.2011

p1010077.jpgDnes v odpoledních hodinách se Kamilce narodila tři štěňátka - dva kluci a jedna holčička. Všichni se mají čile k světu, takže nezbývá, než abych jim jako kmotra popřála hodně zdraví, dlouhý a spokojený psí život a především ty nejlepší páníčky na světě!!!

Stále hledáme ta správňácká jména!! Musí začínat na "B" a mohou mít maximálně 15 znaků

 

Abych nezanedbávala Máju, tak té se podařilo v neděli 26.6.2011 v ZKO Česká Skalice - Spyta složit zkoušku ZZO, a to i za bojových podmínek !

24.6.2011

pa140092.jpgDo naší canisterapeutické kroniky přibyla krátká zmínka o naší poslední canisterapeutické návštěvě před plánovanou prázdninovou a štěněcí přestávkou. Byly jsme s naším kolegou Liborem Těžkým a jeho krkonošským medvídkem Benem v ZŠ a MŠ při léčebně zrakových vad ve Dvoře Králové n. L.

Ale hádám, že Vás hlavně zajímá, jak to vypadá s Kamilkou a jejím bříškem . Jó - tak to se musíte podívat na extra štěněcí stránečku!

S novinkami se u nás vysloveně roztrhl pytel, protože po mnoha měsících rozvažování jsem si konečně dojela do Golčova Jeníkova pro králíka. Je to králičí slečna s PP barvy šedá kuní a dostala jméno Shadow - tedy familiérně Šedy . Od Ing. Zadiny jsem zde dostala vynikající přednášku o chovu a vystavování králíků .

p1010059.jpgPrvní noc jsem se vůbec nevyspala. Šedy byla hodná (bydlí u mé postele v ložnici, protože při pozorování králíka se krásně usíná), ale Mája pořád chodila ke kleci, vrtěla ocáskem a permanentně kňůčela, že si jako chce hrát. To ji nepřešlo ani po týdnu, kdy je Šedy u nás . Když je spolu pustím do postele ta vyvádí neuvěřitelný věci a honí se a skáčou...

Každopádně holky si na sebe zvykly a bez problémů spolu pobíhají po bytě. No a já se postupně snažím duševně p1010049.jpgsplynou s králičí duší a toho prťavýho uličníka si ochočit .

Hi,hi... že mám králíka, moji rodiče ještě neví, tak jsem zvědavá, jestli dřív přijdou ke mě na návštěvu, nebo sem na web. Každopádně mne teprve čeká přednáška na téma: To toho máš málo? Přiděláváš si akorát starosti! Takhle nebudeš moci odjet na dovolenou, kdo ti ho bude hlídat?

Dále myslím, že moje zařazení do kategorie "cvok" se pouze posílí, až vyrazím s Šedy na vodítku, kteréžto je ve stavu objednávky . Že drezúruju čivavy si už okolí celkem zvyklo... zzz

Ale obraťme list. Jelikož je Kamilka březí, dostala jsem za úkol věnovat se více Máje. A tak jsem se (po mírném přesvědčování ze stran chovatelek na výstavě v Mladé Boleslavi před rokem) vydala s Májou na svod 19. června 2011 do Jičína. Ještě před rokem jsem totiž na pevno uvažovala o kastraci, protože by mne ani ve snu nenapadlo, že tak "exteriérově nepovedená" a prťavá čivava, by mohla mít štěňátka. Mňo... byla jsem na tom svodu hodně překvapená. Prý není malá (ale konečně čivava tak akorát a né jako ty přerostlé, co se mi tak líbí)  a ještě se přítomným děsně líbila, takže jsem úplně opařená odešla s doporučením do chovu a s bonitačním kódem 00000000003300. Problém byl spatřen pouze v kratším a překrouceném ocásku, který je sice mimo standard, ale Máje vysloveně sekne a ve strmém úhlení zadních nožiček, což je možná vada na kráse, ale na funkci nemá vliv . A málem bych zapomněla - výška 20 cm, váha (bez obojku) 2,1 kg . Bonitační karta z popisného svodu ke shlédnutí zde.

Jelikož k uchovnění Máje chybí výstavní ocenění, páč byla v tomto směru z mé strany vysloveně zanedbávaná, tak nás v létě čeká národní i mezinárodní výstava v Mladé Boleslavi . Doufám, že uznáte, že se překonávám: dvě výstavy v jednom roce!

15.6.2011

Připadám si jako kdyby už byly prázdniny. O víkendu byly pro nemoc zrušeny zkoušky v dogdance v Praze, takže jsem po dlouhé době nevěděla, co s volným časem. Následoval tedy generální úklid domácnosti, vyprání a vyžehlení neuvěřitelné hromady prádla... prostě klasika.

Aby se nám nezkrátily žíly, tak s Májou chodím poctivě trénovat stopování, revír aport a ztracený aport a pomalu se začínáme zlepšovat. Mája čuchat a já udělat stopu tak, abych ji potom i našla . Kamilka nás bedlivě pozoruje a pak si vždycky jednu stopičku taky udělá.

Včera jsem konečně vyrazila letost poprvé (uznávám, je to ostuda) na ryby. Jéžišku to byl nádherný den. Na rybníku jsem byla prakticky sama. Kolem nás se hemžily užovky, ondatrátka, potápky roháč, žáby... Holky - coby lovečtí psi - střežily náš plácek vytvalým štěkáním na všechno, co se šustlo (a že se pořád něco šustilo),  prozkoumávaly okolí a když byl podezřelý klid, tak se zrovna válely v něčem úžasně smradlavém... Pak sebou konečně plácly do trávy a spinkaly. Plotice příjemně zpestřovaly atmosféru občasným záběrem. Že neuhádnete, co bude k obědu? No přeci rybička na másle a timiánu

11.6.2011

Kamilka se nám vesele kulatí a kontrolní SONO vyšetření bylo naprosto v pořádku . Kamilce se v bříšku mrskají tři miminka! Novinky v tomto směru najdete pod odkazem štěňátka.

4.6.2011

Dnes jsme obhájily naše loňské umístění: Mája obsadila 3. místo v kategorii ZZO na závodech malých plemen v Chlumci nad Cidlinou .

1.6.2011

Včera jsme byly s Kamilnou na ultrazvukovém vyšetření a objevena byla tři štěňátka. Bohužel mám z toho smíšené pocity, protože panu doktorovi se to úplně na 100 % nezdálo, takže nás za cca týden čeká kontrolní vyšetření. Kamilka je ale v pohodě a vesele se krmí, až jí za ouškama loupe  a to vyholené bříško jí evidentně sekne.

30.5.2011

Tak o víkendu jsem si zabalila kyblíček dobrůtek, dvě čivavy, svou "gapajáckou" vestu a vyrazily p1010047.jpgjsme trénovat na ZMMP na víkendovku se sportoví kynologií malých plemen v České Skalici, kterou jsem pořádala. Sice to vypadá, že jsem jela na lehko, ale auto jsem měla narvané až po střechu .

Kamilka provozovala zejména ležení v bedýnce, opalování na sluníčku, mazling (i když jednu stopu taky vypracovala) a především ostrahu všeho možného. Moje čivavy totiž po příjezdu na cvičák nabyly dojmu, že jsou tam doma a všichni ostatní jsou záškodníci, které je nutné hlasitým štěkotem vystrnadit. Mňo... né, že by mě to překvapovalo... Cvičila tedy hlavně Mája a i když byla po pár hodinách unavená a přežraná, šlo nám to v celku obstojně. Kamilka totiž v bříšku možná vyrábí štěníky, a tak se duševně zaobírá jinými problémy, než kupříkladu aportováním .

Počasí nám vyšlo přímo úžasně a já už mám pocit, že jsou prázdniny . Chcete-li tedy zvědět více, stačí nakouknout do našich aktivit.

27.5.2011

p1010089.jpgPrávě jsem se vrátila z dovolené - z čundru z Plzně na Karlštejn, a tak to tomto božím výletu nesmí chybět reportáž. Chcete-li se pobavit, stačí kliknout sem. Pro ty, kteří by se mnou někdy chtěli vyrazit na čundr, to doporučuji jako povinnou četbu, aby věděli, do čeho lezou

 

 

 

8.5.2011

img_2083.jpgV aktivitách najdete co jsme vyváděly posledních dnech .

27.4.2011

Možná, že až jednou napíšu, že jsem měla strašně nudný víkend, který jsem strávila nicneděláním na gauči u televize, začnete se teprve divit. Vycházím tedy z toho, že víkend sestávající ze sobotního tréninku obedience a nedělního vodáckého výletu na Orlici, je vlastně v mém podání celkem normálka. Ještě štěstí, že jsem se v pondělí z toho mohla trochu sebrat .

Každopádně to ale stálo za to . V sobotu jsem ty svoje čivavky zlatý krásně utahala a zároveň jsem si z celodenního tréninku obedince pod vedením Hanky Grundmannové přinesla plnou hlavu nových podnětů. S dovolením si to tady zrekapituluju, abych se kdyžtak mohla podívat:

  • přeučit čivavky běhat na méně viditelný target (ideálně neviditelný; právě jsem ale zjistila, že i průhledný target je na trávě až trapně vidět...)
  • dávat ochmatávat aporty cizím lidem, aby holky neřešily jejich pach a braly je ochotněji do tlamiček (pokud na Vás vznesu prosbu, abyste mi sáhli na aport, tak se nedivte - nejsem úchyl )
  • nekoukat na psa při chůzi u nohy, chodit uvolněně a nepřiřazovat se ke Kamilce (tak tohle bude fakt fuška)
  • špatný a ledabyle provedený cvik = žádná odměna; při odložení do lehu prostě trvat na svém (to je něco na moje city...)
  • při volném aportu neukazovat rukou (pro jistotu si ji amputuju )
  • zrychlovat přivolání odhazováním velkého pamlsku (v našem podání kachního krku) za sebe
  • začít nácvik "poběž" a "lehni"; naučit obíhání předmětu - "revír"

Logicky jsem tedy přivítala, že následující den se konala akce "kulový blesk" spočívající ve vodácné výpravě na Orlici. Na vysvětlenou: "Kulový blesk" značí, že si večer před akcí pošleme příslušnou SMS a ráno se všichni obeslaní dostaví přesně podle instrukcí, na stanovené místo a s odpovídajícím vybavením .

Nutno dodat, že vodácká výprava v rodinném podání se již nemůže uskutečnit bez dozoru mladší osoby (tedy mé osoby). Teta je totiž již v důchodu a rodiče se tam chystají, a tak je občas nutno zachraňovat situaci. Možná... bude i video , ze kterého pochopíte, že takové nasedání do lodi se může proměnit i v cirkusové číslo, vzorně připravené klacíky na buřty jsou zbytečné, pokud se buřta snažíte napíchnout na tupý konec, který byl původně zamýšlen k uchopení této tyčky a po 25 letech vodácké praxe si mamka sedne do lodi obráceně... Každopádně hláškou dne bylo taťuldovo konstatování, že "pes plave, protože je uvnitř dutý" . Moje čivavičky doma relaxovaly, ale jel s námi maltézáček Beník, který měl občas tendence vyskočit z lodi (tolik k důvodu vyřčení tohoto "moudra").

No prostě rodinná zábava nevázla, sluníčko hřálo, voda táhla, pivo bylo vychlazené, první letošní buřtík neměl chybu, žádná újma na zdraví... Co více si přát . Tak zase někdy - přece!

19.4.2011

image_large.jpgAktualizovala jsem naši canisterapeutickou kroniku - aneb přehled naší činnosti. Nově jsem totiž navázala spolupráci s Dětským domovem v Broumově .

18.4.2011

Tak tomu říkám náročný víkend. V sobotu Kamilka s Májou řádily na semináři dogdance pod vedením Terezy Zůnové, který jsem pořádala pro MINIMAXIPES. Myslím, že po celodenním tančení byly holky přecpané dobrůtkami jako pučmelounci. Ani já jsem v tomto směru nepokulhávala a řádně jsem si naplnila žaloudek v Hospůdce u Dvou Borovic .

V neděli potom následoval rodinný výlet. Taťulda vymyslel, že pojedeme autobusem do Hořic a odtud domů pěšky. Až na trase jsem však zjistila, že část cesty bude improvizovaná navigace, jelikož klub turistů o podobném výletu nikdy neuvažoval. Tato "spojka" pak znamenala i přechod čerstvě pomočkované louky. Výsledkem byly dvě neuvěřitelně zasrané (ten výraz není sprostý ale naprosto přesný) čivavy, které se v tom s gustem vyválely. Po cestě z nich ten hnůj sice opadal, ale smrad se nás už nepustil.

Do restaurace v Miletíně jsme tak vstoupili velmi nenápadně a do rohu strategicky umístili skládací boudičku. Stačilo, aby se v ní holky trochu pohnuly, a už se začal šířit odérek. Nikdo z nás se tedy nedivil, když se po půl hodině lokál zcela vyprázdnil .

Po příchodu domů mazaly holky hned do vany! A potom? Potom jsme všechny tři slastně usnuly u Loskutáka...

10.4.2011

Videa ze sobotního závodu v obedience už jsou ZDE

9.4.2011

img_7802.jpgKonečně aktualizace: 

 No prostě si žijem

16.3.2011

dd-5.jpgMožná si právě říkáte, co se to děje, že se nic neděje? Ale ono se děje! Moje smečka ani já se tedy rozhodně neválíme v pelíšcích, to jen nestíhám aktualizovat. Pravidelně chodíme těšit dětičky i seniory v rámci našich canisterapeutických návštěv, nezanedbáváme tréninky v dogdance a užíváme si venku sluníčka jak vzteklí . No uznejte, kde mám vzít čas a sedět u počítače...

Aktualizovala jsem tedy zatím alespoň naší canisterapeutickou kroniku. Ještě tam chybí naše návštěva v domově důchodů - o to dobrodružství Vás nepřipravím, ale teď musím letět .

1.3.2011

Právě jsme obdržely hodnocení naší první dogdancingové sestavy "Krokodýlek Chňapík" od třech rozhodčích: Vanda Gregorová, Kateřina Lerlová a Lucie Smolíková. Určitě to stojí za přečtení . Jinak jsme v soutěži - Musical Freestyle skončily třetí, protože já (panička) v rámci boje nedodržela časový limit sestavy .

13.2.2011

Právě jsme se vrátily z výletu do Českých Budějovic, kde jsme si poprvé vyzkoušely obedience a agility v hale. Jak jsme dopadly si můžete přečíst v reportáži.

6.2.2011

A je to tady přátelé.... Naše úplně první Musical Freestyle sestava "Krokodýlek Chňapík" je na světě ! Odborníci sice zapláčí, ale amatérům přeji příjemnou zábavu

adsc_0034.jpg8.1.2011

Jako každý rok, tak i letos jsme si vyrazily do foto ateliéru. Ráda bych totiž vyrobila (výhledově) takovou knížečku o životě čivavek, kterou bych mohla využít při canisterapii. Občas je totiž třeba se rozdělit na skupinky a část dětí s učitelkami něčím zabavit . Ale i samostatně se na to dá koukat: TADY

 

 

dsc01987.jpg

28.12.2010

Dostali jsme aktuální fotečky a dopis od majitelů Vašíka, takže se ještě jednou podívejte na stránečku o "Opuštěných pejscích v naší péči".

 

 

26.12.2010

pb100050.jpgAktualizaci 3x zdar!! Díky Katce Dvořákové v menu přibyly i dvě  v angličtině vyvedené stránečky o Kamilce a Máje a až se nám Káťa vyhrabe z pracovního šílenství, tak zřejmě přibudou i další. Prostě naše chov. stanice bude "světová" .

Následují zprávy z domova: Ke shlédnutí doporučuji aktualizovanou stránku "Opuštění pejsci v naší péči", protože nám někteří páníčci zaslali čerstvé fotografie svých svěřenců.

 

25.12.2010

p1010010.jpgNebudete mi věřit, co jsem dostala od Ježíška (jako tradičně jsme měli Štědrý den až dnes, protože bratr jakožto hasič včera střežil naše bezpečí)! No fakt - nekecám - nefalšovaný hřiště pro čivavy. Taťulda mi ho osobně vyrobil, takže teď mám doma (kromě toho, co už mám) dvě skočky, proskokový kruh, pidi houpačku a ještě miniaturnější kladinu a dokonce slalom . No dovedete si představit ty možnosti využití.... Chrochtám blahem .

A aby toho nebylo málo, tak mi taťulka vyrobil ještě kolotoč, který mám naučit ty moje holky tlačit a roztáčet. Tak jsme zvědavá, jestli to někdy dokážeme. No... a pak si založím cirkus . Né, že bych ho už doma neměla...

Jo... a pokud jste si toho ještě nevšimli, tak už jsme delší dobu k potkání i na facebooku

25.12.2010

Vím, vím... zanedbávám aktualizace. Ale pokud někdo někdy měl vlastní internetové stránky, tak jistě pochopí, že jsou chvíle, kdy na hodiny "dřiny" u počítače prostě není čas .

image.jpgV žádném případě jsme se ale nenudily ani se neválely v pelíšcích! Díky výzvědné službě mateřských školek mám poslední dobou pocit, že nutně potřebuji ještě tak čtyři vycvičené čivavy a hlavně vybodnout se na práci, abych mohla vyhovět všem žádostem o naši canisterapeutickou návštěvu.

Kamilku i Máju tyto návštěvy baví (a mě pochopitelně taky) a jak vidí děti, tak se můžou uvrtět . A kromě toho to není nuda. I když máme připravený program, nikdy to není totéž. Kde jsme všude byly, zjistíte pod nově zrekonstruovaným odkazem "Canisterapie a lá čivava".

A světe div se, já se dokonce učila tančit! A to pod vedením Terezy Zůnové v rámci dogdance soutředění .

Náš poklidný život narušily pouze dvě věci. Těžká choroba zvaná RÝMA, která ze mne na týden udělala zcela nepoužitelnou trosku  (a je to hrozný, ale skoro nikdo mne dostatečně nepolitoval ) a Kamilčina falešná březost. Kamilka totiž dodržela porodní termín a adoptovala plyšáky. A nemyslete si, že to bylo jednoduché, protože jsem brzy měla šuple plné zabavených plyšáků a Kamilka na mne koukala jako na vraha - nežrala, neustále na mě dělala psí voči a kňůčela... To se nedalo vydržet. Kamilka to vydržela 14 dní! Pak už naštěstí "štěníci" odrostli, ale ještě teď si musím dávat bacha, abych na některého nešlápla a  on nepísknul, protože v tu ránu ho začně ošetřovat a hodí po mě takový pohled... Mňo, jestli příště zase nezabřezne, tak dostanu psotník...

Rozhodně se neulejvám ani po stránce organizační: pro rok 2011 chystám v rámci klubu MINIMAXIPES mnoho akcí - soustředění dogdance, psí školu a školičku, soustředění se sportovní kynologií malých plemen a agility soustředění. Držte mi palce, aby se všechno povedlo a hlavně, aby se řady cvičících malých pejsků utěšeně rozšiřovaly .

Všem přeji poklidné prožití Vánočních svátků a v novém roce ať se Vám daří a jste zdraví, úspěšní, usměvaví, spokojení... prostě šťastní  HAF

handa-pf-kopie.jpg

 

 

 

 

2.11.2010

Tak Vám řeknu: dlouhodobému plánování ZDAR!  U psích akcí je to čím dál tím horší, protože už teď je potřeba začít shánět sponzory na akce, které se konají o prázdninách. Ale já jsem taky "pes" . Termíny na čivaví canisterapii mám rozebrané až do konce března 2011.  To by mne tedy fakt zajímalo, kdy ta moje Kamilka stihne štěněcí reparát ? Zatím si vystačí s faleškou - hraje si na tuleně a přiblble kouká ...

31.10.2010Obrazek

Musím se s Vámi podělit o zážitky z uplynulých tří víkendů - cvičily jsme poslušnost, dogdance a prd . Podařilo se mi to zestručnit natolik, že jsem se vešla dokonce jen do jednoho článku. Zvědavci, ať si kliknou SEM.

A připravuji i anglický překlad těchto stránek - překladatelku Katku fakt lituju .

26.10.2010

Máme bohužel špatnou zprávu . I když jsme se moooc snažily a skoro celý říjen si válely šunky, tak Kamilka na štěňátka neměla náladu a nezabřezla. Hardík se nám ale líbí, a tak to zkusíme příště .

Aktualizovala jsem stránečku o naší čivaví canisterapii. A zbude-li mi chvilka, musím se s Vámi podělit i o super zážitky ze dvou víkendovek (s "poslušností" a s dogdance). V obou případech to byla bezva jízda a máme se zase co učit - prostě inspirace na další pětiletku . (Dokonce jsem v rámci dogdance tančila i já, z čehož mají zážitek všichni účastníci kurzu - instruktorka zvláště ).

Obrazek3.10.2010

A máme tu aktualizaci z turistického víkendu - v sobotu jsme byli na dogtrekkingu Pojizeřím na sluncem a v neděli a výletě po okolí Náchoda. Jo a málem bych se zapomněla podělit o zážitky z tréninku agility v Opatovicích nad Labem. Tak se na to jukněte. 

27.9.2010

ObrazekPrší, prší, jen se leje, a tak zbyla chvilka na aktualizaci stránek (tedy pochopitelně až po úklidu, vaření a tak). Najdete tu nové článečky o naší účasti na Novosvětských Hopsinkách i o Závodu malých plemen v České Skalici.

Naprosto žhavou novinkou ale je, že jsme se právě vrátily z úspěšné výpravy za ženichem pro Kamilku. Držte nám palce, ať se nám vydaří štěňátka. Tatínek je opravdu fešák Hard Rock Ave Bengal a podrobnosti o něm najdete pod novým odkazem "ŠTĚŇÁTKA". To je mimochodem také důvod, proč jsem zrušila spoustu říjnových akcí, které jsme si s Kamčou plánovaly.

Na druhou stranu ale mohu pozvat všechny šikovné malé pejsky, fenky a štěňtáka (a čivavy zvlášť) do večerní psí školy nebo na víkendovky s "poslušností" a s tancem se psem. Program je připraven pro začátečníky i mírně pokročilé! Od října do prosince budeme cvičit ve vyklizené třídě v bývalé základní škole v Choustníkově Hradišti (cca 5 km od Dvora Králové n. L.). Čeká na Vás spousta inspirace ke cvičení v teple domova během dlouhých zimních měsíců. Více na www.minimaxipes.cz

10.9.2010

ObrazekNebudete mi věřit (i když ti co mne znají, tomu v klidu uvěří), ale v neděli 5. 9. 2010 jsem svou rodinu (mamku, taťku i bráchu)  vyprovokovala ke kolektivnímu prvoletu horkovzdušným balónem. Ti dva chlápci vedle jsou piloti. Jeden (ten v modré bundě) se teprve zaučoval, což jsme se dozvěděli až těsně před vzletem ve chvíli, kdy jsme mírně znejistěli, protože váhal, jak vlastně přidělat balón ke koši 

ObrazekStartovali jsme v Kuksu a po hodinovém letu přistáli v Milovicích u Hořic. Byla jsem pokřtěna dle starodávných balonářských tradic ve jménu ohně, větru, země a vody (která byla nahrazena sektem) a obbdržela jméno Hanka, baronka z Milovic .

Byl to úžasný zážitek, který mohu jen doporučit - nejlepší je určitě přistávání . Ale rozbalování, nafukování, vyfukování a balení balónu je taky zajímavá zkušenost. Pokud si to chcete také zažít, tak se mrkněte na www.balonklub.cz . Na rodinné fotoalbum potom můžete kulit voči ZDE.

ObrazekJo, a abych nezanedbávala psí aktualizace, tak pod odkazem "výstavy" najdete náš skromný příspěvek z Mezinárodní výstavy psů v Mladé Boleslavi.

Další zajímavá zpráva se týká toho, že se s Kamilkou vážně chystáme tuto zimu (tedy pokud Kamča, potvůrka, dodrží harmonogram) na štěňátka. Na výstavě byl vybrán i ženich: Hard Rock Ave Bengal z chovatelské stanice  Bohemia Mandiga.

24.8.2010

ObrazekPo dlouhé době jsem si konečně našla půl den na zásadnější aktualizaci. Nemůžu Vás totiž ochudit o prázdninové zážitky: noční pochod na Zvičinu, tábor a zkoušky obedience a pochopitelně ČIVAVA CUP 2010. Jenom se mi nějak nedaří zbavit dojmu, že prázdniny jsou čím dál tím kratší a skoro nic nestihnu .