Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krakonošův dogtrekking 5.5.2012

18. 5. 2012

Při II. ročníku Krakonošova dogtrekkingu jsem si splnila svůj dlouholetý sen, protože jsem 026.jpgbyla pověřena rolí trasovače. Strašně jsem totiž toužila po tom, představit širší veřejnosti, jak kouzelné je okolí Dvora Králové nad Labem a z ohlasů můžu zcela neskromně soudit, že to nebyl špatný nápad a že se to povedlo .

Práce trasovače se začíná mnoho týdnů před závodem samotným. Nejprve bylo nutné hlavní organizátorku Míšu Václavů nad mapou přesvědčit, že okruhy 13 km pro vycházku a 28 km pro SHORT nejsou dlouhé. Já osobně bych sice kapku prodloužila MID, protože 36 km se mi zdálo málo, ale holt nějaký ten kompromis jsem jí dopřát musela a 039.jpgsebekriticky uznávám, že táhnout chudáky midaře ještě na Zvičinu... Asi by nás po návratu, pokud by jim na to zbyly síly, zabili . Každopádně trasy se táhly většinou podél nějakých vodných toků (Hartský potok, Labe, Černý potok... ), kolem několika rybníků, hlubokými lesy a minimálně po asfaltu. Požadavek, abych se asfaltu co nejvíce vyhýbala, však narážel na neslučitelnost s potkáváním hospod, protože hospoda Na Mítince uprostřed hlubokých lesů se vyskytuje pouze v divadelní hře Járy Cimrmana. Míša to však za pomoci své rodiny vyřešila strategicky, a tak midaři a shortaři měli možnost užít si na přehradě Les p1010004.jpgKrálovství občerstvovací stanici (druhou část pochutin jsme baštili na startu / v cíli). Jelikož se druhý ročník přestěhoval z Krkonoš do jejich podhůří a k tomu do údolí Labe, nečekaly na závodníky žádné extrémní stoupáky a klesáky. Snažila jsem se však vypíchnout pár zajímavých míst, která tu máme, a tak si ti nejodvážnější mohli prohlédnout kaskády Hartského potoka, hluboké Lesy Království, Slučí kameny, fotogenickou hráz přehrady Les Království, Čertovy hrady a něco málo panoramatických výhledů na údolí. Já jsem se zase u výsledkové listiny divila, jak byly tentokrát výkony závodníků těsné a o pořadí rozhodovaly mnohdy jen minuty.

Poté, co jsme se shodly na představě nad mapou, přišla na řadu praxe. Vycházku jsme 700.jpgtrasovaly s Míšou společně (zřejmě se účastnila z kontrolního důvodu ), ale zbytek byl již na mě. Nachodila jsem tak se svými čivavami cca 60 km (z toho se většinu cesty Mája kvůli nožičce nesla). Trasa je poseta několika ztracenými tužkami. Povedlo se mi dokonce zakufrovat. A na několika místech mne příroda (především polomy a těžba dřeva z nedávné doby) donutila hledat náhradní řešení a vracet se tam a zase zpět. A ač jsem měla v úmyslu vyrazit na trasu následně i závodně, nakonec jsem konstatovala, že jsem si ji užila natolik, že by mne to už ani nebavilo a válela jsem si šunky na startu. Tedy to válení přišlo na řadu až poté, co se nám podařilo roztřídit a rozdělit neuvěřitelnou haldu sponzorských dárků.

746.jpgNa itinerářích jsem si dala opravdu záležet a soustředila jsem se urputně na to, abych si nespletla levou a pravou stranu, na což jsem odborník. Nakonec jsem napsala "lípy" a přitom jsem myslela "břízy" a oživila jsem tak vycházku. I přes tento kritický moment se vrátili do cíle všichni . I ti, kteří itinerář zřejmě nečetli a skončili někde v Kocbeřích...

Jelikož jsem se organizačně podílela, vymínila jsem si, že budou oceněni na vycházkové trase a shortu nejlepší minipsi. Z tohoto důvodu jsem na SHORT trať vyslala i své příbuzenstvo (mamka to dostala jako dárek k narozeninám včetně dogtrekkingové výbavičky pro Berušku), a to dva týmy: tetu a maltézáčka Beníka - 15. místo (8 hodin a 29 minut) a moje rodiče s Beruškou - 16. místo (8 p1010015.jpghodin a 30 minut). Zřejmě jsem ale podcenila nutnost polopaticky těmto dogtrekkingovým pionýrům vysvětlit, v čem závody spočívají. Pojali to totiž jako rekreační výlet a následně se mi přiznali, že se na trati zdrželi dvěma pikniky a prosezené minuty na občerstvovací stanici na přehradě raději nerozmazávali. Slibovali, že se příště polepší, což mě těší hlavně z toho důvodu, že se jim to líbilo .

Vyhlašování výsledků probíhalo (až na to první, než jsme se to naučili) celkem hladce a vše jsme stihli sklidit, zabalit a naházet do aut s bouřkou v zádech, ale za sucha. Takžééé - už se mi v hlavě rojí trasy na rok 2013. Máte se na co těšit!

A protože se mi trasy opravdu povedly a určitě je oceníte i jako příjemný výlet (jen ty hospody tam nejsou  - to musíte odbočit), tak je zveřejňuji:

  • VYCHÁZKA - 13 km ("lípa" opravena na "břízu")
  • SHORT - 28 km
  • MID - 36 km (nakonec byl zavřen v závěrečném úseku můstek pro pěší přes Labe, takže je tam rovnou popsána náhradní trasa, kterou se účastníci dozvěděli telefonicky)

Přeji příjemné turistické zážitky!